Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Syrop z sezamu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hombre30
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:12, 06 Paź 2010    Temat postu: Syrop z sezamu

Witam!
Dziś po południu nabyłem przez przypadek syrop sezamowy firmy Durra (myśląc że to taka chałwa)
Poproszę o informacje, w jaki sposób mogę go wykorzystać. Chętnie ugotuję/przyrządzę coś z tym syropem.

Będę wdzięczny za porady i sugestie!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asmaani
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:34, 06 Paź 2010    Temat postu:

paste tahine?

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hombre30
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:53, 06 Paź 2010    Temat postu:

Dokładnie jest napisane "Sesame Tahini"

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Czw 2:54, 07 Paź 2010    Temat postu:

Smile domyslam sie ,ze o to chodzi :



Ciastka z tahini
- rozplywaja sie w ustach i sa bardzo proste w wykonaniu.

Skladniki:
- 1 i 1/4 szkl. maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki soli
- 110 g masla
- 1/2 szkl. cukru (moze byc brazowy)
- 1/2 szkl. tahini
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szkl. sezamu

Zmiksowac maslo z cukrem na puszysta mase, dodac tahini i ekstrakt waniliowy.
Nastepnie dodac make, proszek, sol i dokladnie zmiksowac.
Na tym etapie mozna ciasto wlozyc do lodowki na godzine,
Formowac z ciasta male kulki, obtaczac w sezamie i ukladac na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia, lekko splaszczyc reka.
Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do 175C.

Brokuły z tahini(lub cukinia )
Składniki:
1 kg brokułów,
1 łyżka tahini,
1 łyżka octu ryżowego
Wykonanie:
Do garnka wlać tyle wody, aby mogła ona przykryć brokuły.
Wodę posolić i zagotować.
Brokuły rozdzielić na mniejsze części, a twarde łodygi obrać i razem wrzucić na gotującą się wodę.
Gotować kilka minut. Warzywa powinny zostać intensywnie zielone i chrupiące.
Odcedzić, schłodzić.
Przygotować sos: 1 łyżkę tahini, 1 łyżkę octu ryżowego włożyć do naczynia i dokładnie wymieszać. Tak sporządzonym sosem polać schłodzone warzywa.


Pieczona ryba z pikantnym nadzieniem i tahini
składniki:
4 ząbki czosnku
1 chili
50 g orzechów włoskich
1 łyżka posiekanych liści i łodyżek kolendry
1 łyżka oliwy
½ łyżeczki soli
½ szklanki soku z cytryny
½ szklanki tahini (pasty sezamowej)
woda
½ łyżeczki soli
2 morskie ryby o białym, zwartym mięsie (po 500 g każda), oczyszczone
½ łyżeczki papryki w proszku

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200º C.
Zmiel w malakserze czosnek, chili, orzechy oraz kolendrę.
Dodaj oliwę i sól, przemieszaj wszystko i odstaw przygotowane nadzienie na bok.
Przygotuj polewę z tahini, soku cytrynowego i soli.
Jeśli jest za gęsta, rozcieńcz ją wodą i odstaw.
Na każdym boku ryby zrób po 3 ukośne nacięcia i wypełnij oczyszczoną jamę brzuszną oraz nacięcia nadzieniem.
Ułóż ryby w brytfance i polej oliwą.
Przykryj je folią aluminiową i piecz 20 min.
Zdejmij folię, polej ryby przygotowaną polewą tahini i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 min. Wyjmij ryby z piekarnika, oprósz papryką i zaraz podawaj.
W podobny sposób można upiec kurczaka.


Humus czyli pasta z ciecierzycy

Skladniki:

1/2 Kg ugotowanej ciecierzycy
6 zabkow czosnku
pol lyzeczki pieprzu
6 lyzek "tahine" (pasty sezamowej)
3 male cytrynki
sol do smaku



Przygotowanie:
Zmiksowac ciecierzyce z pasta tahini, dodajac po jednej lyzce,
aby uzyskac kremowa konsystencje i wydobyc pelnie smaku.
Dodac pieprz i miksowac dodawajac po jednym zabku czosnku.
Dodac sol do smaku i sok z cytryny.
Miksowac az do uzyskania jednolitej kremowej masy.
Udekorowac natka pietruszki i cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli lub bazylią i cytryną .


Sos jogurtowy z tahini

składniki
1/2 szklanki pasty tahini
3/4 szklanki gęstego jogurtu
2 ząbki czosnku
2 pomidory
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżka oliwy
garść drobno posiekanej natki pietruszki
sól do smaku

sposób przygotowania:
Czosnek obrać i drobno pokroic , następnie rozetrzeć z łyżeczką soli.

Pomidory obrac ze skórki pokroić na ćwiartki, usunać sok i nasiona, drobno posiekać.

Tahini wymieszać z jogurtem, dodac roztarty czosnek, pomidory, natkę pietruszki. Doprawic pieprzem i ewentualnie solą.

Schłodzic , przed podaniem wymieszać i skropić oliwą.

Podac z warzywami lub słonymi ciasteczkami

Bakłażany z pastą tahini:

Bakłażany upieczone,
bez skórki polać sokiem z cytryny.
Odcisnąć, posiekać. Ucierać, dodając stopniowo oliwę i pastę tahini . Doprawić czosnkiem i solą, ewentualnie dodać więcej soku z cytryny.
udekorowac oliwkami

smacznego Very Happy


Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Czw 2:58, 07 Paź 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
asmaani
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:39, 07 Paź 2010    Temat postu:

dzieki Umm Mohammed :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hombre30
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:10, 07 Paź 2010    Temat postu:

I ja dziękuję, zacznę od pasty z ciecierzycy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hombre30
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 06 Paź 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:06, 08 Paź 2010    Temat postu:

Ha... kupiłem gotową pastę w puszcze. Podgrzałem delikatnie w piekarniku z chlebkiem pita i odrobiną syropu sezamowego. Ma delikatny, subtelny smak. Jadłem wcześniej coś takiego z orzeszkami ziemnymi i zieloną oliwką. Jutro dokupię te składniki. Wydaje mi się, że jest to pasta uniwersalna, będzie pasowała do większości dań :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
antifa
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 27 Lis 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:27, 30 Lis 2010    Temat postu:

um Mohammed - mniam , przepyszne jest to twoje danie , polecam!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amir
Gość






PostWysłany: Wto 21:05, 30 Lis 2010    Temat postu:



Pozdrawiam przedstawiciela Antify. Peace.

;)
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin