Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

slodkie arabskie czasto

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emira
Gość






PostWysłany: Śro 17:23, 02 Sie 2006    Temat postu: slodkie arabskie czasto

składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanaka mleka
- 20 dag masła
na syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny


przepis

1. Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy.
2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty.
3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut.
4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki.

czasto jest slodkie ale dobre ...mniam...
smacznego!!
Powrót do góry
emira
Gość






PostWysłany: Śro 22:23, 02 Sie 2006    Temat postu:

czasto daktylowe

Składniki:
-1 1/4 szklanki posiekanych daktyli
-1 szklanka wody
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-110 g margaryny
-1/2 szklanki brązowego cukru
-1/3 szklanki miodu
-2 jajka
-3/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
-2 szklanki mąki
-2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Połączyć daktyle, wodę i kawę w małym rondlu.
Podgrzewać delikatnie, aż daktyle zmiękną i wchłoną płyn.
2. Rozdrobnić daktyle widelcem.
Utrzeć margarynę, brązowy cukier i miód na jednolity krem.
Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając.
Dodać stopioną czekoladę. Wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz daktyle.
Dobrze wymieszać.
Wyłożyć do natłuszczonej foremki karbowanej o średnicy 20 cm.
Piec 45-50 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzić patyczkiem).
4. Studzić ciasto 5 minut w foremce.
Podawać ciepłe lub zimne, ewentualnie z kremem kawowym



bakaliowy kus kus

skladniki:
-15 dag kus kus
-2 łyżki masła roślinnego (w stanie płynnym)
-12,5 dag daktyli bez pestek
-5 dag orzechów włoskich
-5 dag płatków migdałowych
-1 pomarańcza
-5 dag miodu płynnego
-łyżeczka cynamonu

przepis:
Kus kus zrobić wg przepisu na opakowaniu i wymieszać z masłem. W garnuszku zagrzć miód z sokiem z pomarańczy i całość wlać do kus kusa, dokładnie wymieszać. Drobno pokrojone daktyle wymieszać z pokrojoną w kosteczkę skórką pomarańczową i dodać do kaszki wraz z cynamonem, migdałami oraz orzechami. Masę można uformować w prostokąt i kroić w kwadraty lub podawać w misce i nakładać łyżką.

smacznego!!!
Powrót do góry
Shems
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska - Irak

PostWysłany: Pią 9:52, 04 Sie 2006    Temat postu:

az mi slinka cieknie... aaaj!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin