Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Halabessa z Hummus -zupa z cieciorki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
emira
Gość






PostWysłany: Śro 22:27, 02 Sie 2006    Temat postu: Halabessa z Hummus -zupa z cieciorki

Halabessa z Hummus -zupa z cieciorki

Składniki:

- 1 kartonik- Soku pomidorowego (może byc pikantny)
- 1 puszka- cieciorka (Bonduell)
- pieprz (duzo)
- odrobina vegety do smaku (około 1 płaskiej łyżki)
- zioła prowansalskie (do smaku i aromatu)
- czosnek (około 2 ząbków drobno posiekany)
- szczypta curry

przygotowanie:

W średnim garnku wstawiamy sok pomidorowy, który podgrzewamy. Dodajemy cieciorkę uprzednio odsączoną z soku z puszki. Gdy sok pomidorowy się lekko zagotouje dodajemy vegete, pieprz, czosnek, curry (zioła prowansalskie- na samym końcu). Nie gotujemy zbyt długo zeby sok nie nabrał metalicznego posmaku. Doprawiamy do smaku według własnych upodobań- polecam na ostro ;)
Powrót do góry
emira
Gość






PostWysłany: Śro 23:02, 02 Sie 2006    Temat postu:

Al kotban - przepis marokański

Składniki:

- ok. 80 dag mięsa wołowego lub baraniego.

MARYNATA:
- 1 szkl. oleju lub oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki natki,drobniutko posiekanej,
- 1 cebula utarta na tarce,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 3-4 ząbki czosnku,drobniutko posiekanego,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 szklanka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.


przyrzadzanie:

Mięso pokroić w małe plastry (3x6 cm), rozbić tłuczkiem na dosyć cienko.
Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej mięso i macerować przez noc (ok. 12 godzin).
Następnie wyjąć kawałki mięsa i zwinąć w ścisłe wałeczki, nabić na szpikulce do grillowania, po kilka na każdy. Upiec na średnim ogniu na grillu węglowym lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 8-10 min, od czasu do czasu przewracając i malując marynatą.
Podawać z podpłomykami lub chlebkiem Pita oraz z sosem, np. harissa lub tahini.












Arabska zupa jogurtowa

sklad:

-1 ćwiartka kurczaka (z udkiem)
- włoszczyzna
-1 cebula
- 2 łyżki ryżu
-1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka suszonej mięty
-pęczek natki pietruszki
- 300 ml naturalnego jogurtu
- sól
-pieprz.

przyrzadzanie:

Mięso i obraną włoszczyznę zalać ok 1,5 l zimnej wody, dodać łyżeczkę soli. Podgrzać do wrzenia, gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować na miękko w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedzić. Rosół przecedzić. Mięso obrać z kości, zemleć razem z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Masa powinna być gęsta jak ciasto na kluski. Gdyby okazała się zbyt rzadka - zagęścić tartą bułeczką, dodać miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Każdą obtoczyć w posiekanej natce. Rosól podgrzać do wrzenia. Wrzucić pulpeciki, gotować 15 min, pulpeciki przełożyć do wazy lub rozłożyć na talerzach. Jogurt ubić z żółtkiem, intensywnie mieszając dodać po jednej 5 łyżeczek gorącego rosołu, połączyć z resztą rosołu, zupę doprawiać solą i pieprzem. Zalać pulpeciki.











chlebek arabski-pita

skladnikik:

Porcja dla 7 osob. Czas przygotow. 3 godz.
-1 lyzeczka cukru,
-285 ml cieplej wody,
-45 g swiezych drozdzy,
-450 g maki,
-sol
-oliwa do nasmarowania ciasta i pieczenia

przyrzadzenie:

1. Cukier rozpuscic w 125 ml mody, dodac drozdze i wymieszac. Odstawic w cieple
miejsce.
2. Make przesiac do miski. Dodac sol i dobrze wymieszac. Wlac rozpuszczone drozdze i reszte wody. Wygniatac przez 10-15 min., az ciasto bedzie
lsniace, elastyczne i nie bedzie przyklejac sie do rak.
3. Ciasto wlozyc do miski wysmarowanej oliwa. Obtoczyc ciasto w oliwie. Odstawic w cieple miejsce, az ciasto podwoi swoja objetosc (ok. 2 godz.). Ciasto podzielic na 7 kawalkow. Kazdy kawalek rozwalkowac na placek o srednicy 20 cm. Chlebki piec przez ok. 5-10min w temp. 220C. Chlebki powinny byc biale i miekkie. Wazna wskazowka, jezeli chcecie uzyskac charakterystyczne bable na chlebkach nie nakluwajcie ich!











Harissa - pasta z ostrej papryki

sklad:

-12 papryczek chilli (bez nasion)
-4 ząbki czosnku
-1 łyżeczka kminku
-1 łyżeczka soli, oliwa z oliwek

przyrzadzenie:

Zakładamy gumowe rękawiczki i siekamy paprykę na drobne kawałki. Namoczyć je w ciepłej wodzie, odsączyć i zabieg ten jeszcze raz powtórzyć. Dokładnie odsączyć (wycisnąć) papryczki uciskając je. Zmiksować paprykę z pozostałymi składnikami przepisu i dokładnie umieścić w słoiczku zalewając na wierzch warstwą oliwy. Przetworzona tak papryka wytrzymuje do 6 miesięcy. Używać jako dodatek do potraw.










harisy


skladniki:

ciasto:
-1 margaryna (np. Kasia)
-3 szk kaszy mannej
-0,5 l śmietany 12%
-1/2 szk cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-orzeszki, migdały do przybrania
syrop:
-1 szk wody
-2 szk cukru
-1 1/2 łyżki soku z cytryny


sposob przyrzadzania:

Margarynę rozpuścić, lekko ostudzić, stopniowo dodawać kaszę manną - dokładnie wymieszać!!!
Dodać smietanę, cukier puder i proszek do pieczenia - wymieszać!
Wyłożyć na prostokątną blaszkę i lekko ponacinać w kwadraty - każdy kwadrat dekorujemy połową migdała, orzeszkiem (wg uznania).
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min - 170 C na złoty kolor!
W tym czasie przygotować syrop (na ogniu połączyć wszystkie skł.)
Upieczone ciasto ponownie nacinamy i przygotowanym wcześniej letnim syropem dokładnie go nasączamy!!! <-----------[link widoczny dla zalogowanych]....musie wyprobowac ten forosik ;)



smacznego!!!
Powrót do góry
Shems
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 08 Mar 2006
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska - Irak

PostWysłany: Pią 9:50, 04 Sie 2006    Temat postu:

juz sciagnelam przepis na hubys :P bede robic smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin