Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia iracka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Nie 13:17, 31 Maj 2009    Temat postu:

Proporcje to 2+1. to znaczy dwie szklanki wody +jedna cukru.Trzeba zagotować i zredukowac do konsystencji widocznej gęstości. Jesli nie będzie dostatecznie gęsta,, szira,,---wtedy to co do niej wkładasz po prostu się rozmoczy.Dodam ,że trzeba tez troszkę soku z cytryny dodać,dla smaku.


Smacznego i na zdrowie:))
Powrót do góry
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:06, 31 Maj 2009    Temat postu:

a no wlasnie ... dokladnie tu jest blad w takim razie ... Smile woda przeze mnie przygotowana byla poprostu slodka , ale wogole nie gestawa, i wlasnie wszystko mi sie rozmakalo :-/

dzieki wielkie za pomoc !!!! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Nie 22:34, 31 Maj 2009    Temat postu:

Smacznego, nie ma to jak NASZE SłODYCZE--niebo w ustach!
Powrót do góry
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:05, 01 Cze 2009    Temat postu:

zgadza sie Smile

a teraz poprosze o jeszcze przepisow i juz mi maz wlasnie podpowiada nazwy :-D

dolma , semek-mezguf, kuzi :-D


dziekuje dziekuje Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Haifaa
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz \ Fosnavag - Norwegia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:44, 20 Cze 2009    Temat postu:

xava napisał:
probowalam robic cos co sie nazywa zlabia ... i nie wychodzi mi :-( robicie to ? maz powiedzial ze smak sie zgadza , ale wyglad '' troszke'' pozostawia do zyczenia Smile
chodzi o to , ze jak wkladam do wody z cukrem to one mi sie pozniej tak rozciapciowuja ... nie sa takie kruche jak jadlam w orginale ... :-(
jak to sie robi zeby sie nie robila taka miekka ? Embarassed



czy mozna prosic przepis?? Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Sob 21:35, 20 Cze 2009    Temat postu:

Witajcie siostry

Xsawa --dolme znajdziesz wyżej , co do (semek-mezguf)-to ryba przy ognisku, a kuzi -jagnie z rożna. Do piekarnika nie wiemm czy wejdzie:)). Więc trzeba by tez ognisko i rożno do pieczenia.

Natomiast jak robisz zlabię powiesz nam Xsawa prawda?
Powrót do góry
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 0:04, 22 Cze 2009    Temat postu:

pewnie ze powiem kochane moje Smile

do kefiru dodaje maczki kukurydzianej , drozdzy w proszku , ciutke cukru , wszystko to mieszam razem. konsystencja ma byc troche rzadsza niz ciasto na nalesniki. zostawiam na blizej nieokreslony czas , czasem godzine , czasem nawet dluzej jesli mam cos innego do zrobienia.
cala ta mieszanina ma sie jakby wzburzyc , przynajmniej tak to u mnie wyglda. pozniej wlewam to do butelki takiej z dziubkiem ( po napojach dla dzieci na przyklad ). do garnka wlewam olej , ma byc go duzo , lub gleboko ( nie wiem jak prawidlowo sie wyrazic ) , i na nagrzany olej wlewam z buteli ''ciasto''. wylewam tworzac w powietrzu zawijasy ( czy slimaka ). no i juz Smile szybciutko sie to piecze , czasem tylko trzeba obrocic na druga strone , a czasem sie nawet nie trzeba.
no i pozniej trzeba te gotowe zawijaski zamoczyc w wodzie z cukrem ( z ktora mialam problem ) i od razu wyciagamy na talerz.

tak samo robicie ?

pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa )))))))))))))))

a dzis jadlam cos wogole superek. nie zapamietalam nazwy ,ale przygladalam sie jak maz to robil.
wiec najpierw wlazyl baklazany do piekarnika , pozniej wyciagnal i nadzial je czosnkiem. i tak sobie stygly. nastepnie wydostal miazsz , wrzucil do miksera ( razem z czosnkiem ), do tego jogurt naturalny i troszke pieprzu. do mieska PALCE LIZAC !!!!!!!! ))))))))))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 0:09, 22 Cze 2009    Temat postu:

aha , znalzlam fotke pierwszy raz wykonanej przez mnie zlobi Very Happy

wiem , ze nie calkiem tak powinna wygladac , ale jak ktos nie wie jak wyglada oryginal to chyba przejdzie Embarassed Very Happy

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pon 0:10, 22 Cze 2009    Temat postu:

Coś mo to leci jak BABA GHANNUDŻ-----:)))-----naprawde dobre!
Powrót do góry
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pon 0:12, 22 Cze 2009    Temat postu:




Oj przejdzie ,przejdzie tyle ,ze apetytu narobilaś :))
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin