Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dolma i sarma
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Wto 7:56, 31 Mar 2009    Temat postu:

Asalam aleykum siostry--------- --podaje przepis na dolmę jednak taką ,jaka robi się w iraku. Mam nadzieję ,że będzie smakowała. A więc przygotowujemy produkty; mielona baraninę(najlepiej ale może byc wołowina) i wypłukany i namoczony ryż . proporcje 1do 2tzn . na dwie porcje ryżu -jedna mięsa , poszatkowana pietruszke , cebule ,troszkę czosnku i przecier z pomidorów . Z przypraw ;sproszkowane numi basra(zasuszone cytrynki)jeśli nie ma sok z cytryny ew. kwasek cytrynowy , troche cury i przyprawy według uznania np . kardamon.

Mieszamy odsączony ryż z mięsem , cebula , pietruszka i przyprawami oraz przecier z około 4 dużych pomidorów . doprawiamy solą , sokiem z cytryny i dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy(ok 4 łyżek). mieszamy wszystko razem . Po sprobowaniu powinno wszystko byc za słone i za kwaśne!--ale to własnie spowoduje ,że po ugotowaniu będzie super! Na dno garnka wkładamy kilka liści z winogron 3 lyżki masła i ukladamy zawiniete w liście dolmy. nie układać za ciasno ,ani za lużno.po skonczeniu pierwszej warstwy -następną układamy odwrotnie wzdłuż potem w poprzek. Na samym wierzchu jeszcze z dwa listka.Po czym przykryc płaskim talerzem, połozyć reke na nim i zalac woda. wody powinno być ponad połozona na talerzu rekę. Zagotować zmniejszyc palnik, zdjąc talerz i gotowac na bardzo małym ogniu.Co do wykladania najlepiej przewrócić garnek na tacke--wypadnie sama----smacznego i na zdrowie


Choć idzie wiosna i nie będzie kłopotu ze świeżymi lisciami winogron - tym samym farszem można nadziewać cebulę, bakłażany , ogórki , pomidory, papryke , cukinię albo zawijac w liście kapusty lub buraka liściastego czy szpinaku... Taka kolorowa mieszanka jest naprawde pyszna----życzę udanego gotowania i smacznego (saha ła afie)



ciekawostka : aby zdjąć koszulki do nadziewania z cebuli, trzeba ją porządnie obtłuc aż bedzie miekka. następnie wyciąć miejsce korzonków i pędów , naciąc wzdłuż i zdjąć koszulki jedną po drugiej

pozdrawiam siostry cieplutko i ma asalama
Powrót do góry
samira12
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: chelm-bruksela
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:57, 05 Kwi 2009    Temat postu:

Cytat:
tu bylo:

[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]



no tak ale pod inna nazwa i dlatego nie znalazlam Embarassed


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Nie 13:59, 05 Kwi 2009    Temat postu:

Dodam tylko ,że... kusa...--to małe cukinie----pozdrawiam cieplutko--um Mohammed
Powrót do góry
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:10, 07 Kwi 2009    Temat postu:

a kusa to w ogole nie jest po arabsku cukinia? tak mam w slowniku...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariam khalil
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:51, 05 Maj 2009    Temat postu:

Salam.
Surowy ryż opłukany, pokrojona drobno natka pietruszki, pokrojone w małą kosteczkę pomidory i drobno posiekana mięta[można dodać mielone lub drobno posiekane mięso]
wszystkie składniki wymieszać i zawijamy w liście winogron. Ten sam farsz można użyć do napełniania kabaczków i bakłażanów.
Smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dulcynea
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Radom-Ipswich Uk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 2:28, 01 Paź 2010    Temat postu:

A mozna sie dowiedziec ile czasu mam to gotowac i czy goraca woda to zalac czy zimna...sorry ale kucharka ze mnie zadna a jutro moj debiut i to jeszcze z Dolma.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pią 11:43, 01 Paź 2010    Temat postu:

Very Happy
Dulcyneo


zalewasz zimna wodą na wysokośc mniej wiecej 2 cm ponad powierznie , wstawiasz na duzy ogien do momentu zagotowania , po czym zdejmujesz talerzyk i zmniejszasz na najmniejszy .
Dobrze miec podkladke pod garnkiem a gotujesz w zaleznosci od wielkosci garnka około godziny (zauwazysz ,ze nie ma juz wody w potrawie )

przypominam ,ze ukladasz warstwami zaczynajac od cebuli , baklazanow a konczac na lisciach winogron czy buraka liscowego- to znaczy to co najszybciej sie gotuje jest najwyżej .


miłego gotowania i smacznego Smile
Powrót do góry
dulcynea
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 251
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Radom-Ipswich Uk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:15, 01 Paź 2010    Temat postu:

dzieki,Dolma to najlepsza potrawa na swiecie.mam nadzieje ze mi sie uda.Dzieki wielkie um Muhammad.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin