Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryż o smaku pomarańczowym. Poszukiwania przepisu...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rafalJG
Wygadany
Wygadany



Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 8:45, 02 Paź 2009    Temat postu: Ryż o smaku pomarańczowym. Poszukiwania przepisu...

Zeszłej jesieni w Egipcie jadłem rewelacyjny ryż o smaku pomarańczy. Był to dotatek do mięsa. Próbowałem ugotować to w domu, ale nie wychodzi tak, jak powinien. Nie wiecie może, jak się to gotuje? : )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Sob 8:16, 03 Paź 2009    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]


2)
RYŻ Z POMARAŃCZAMI

Składniki:
100 g ryżu
pomarańcza
mała czerwona cebula
po 1 zielonej i czerwonej papryce
1,5-2 szklanki bulionu lub rosołu
suszona szałwia, pieprz

Wykonanie:

Ugotować ryż. Na patelnię wlać ok. 1/2 szklanki rosołu i poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę papryki i dolać rosołu. Dodać szałwię i pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać obrane, podzielone na cząstki i pokrojone na połówki kawałki pomarańcza. Dusić ok. 1 min. Wrzucić ryż, wymieszać wszystko i dusić jeszcze chwilkę. Podawać gorące.

3)
1 szkl. ryżu brązowego
skórka starta z całej pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub oliwy


OPIS PRZYGOTOWANIA
Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej lub oliwa , gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę - brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu pieczonego i różnych mięs.


A ryz pomaranczowy z Egiptu -bedzie do jutra :)


Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Sob 8:45, 03 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pon 8:31, 05 Paź 2009    Temat postu:

Niestety nie jest to potrawa narodowa w Egipcie.A ryż jak wyżej -tyle że z dodatkiem imbiru i ostrej papryki .Czy o ten chodzi?


Może ktos zna jeszcze coś innego i nam podpowie? Smile
Powrót do góry
rafalJG
Wygadany
Wygadany



Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:02, 09 Paź 2009    Temat postu:

Dzięki. Będę próbował weekend!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin