Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

makluba
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
athe
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Birmingham
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:14, 23 Mar 2009    Temat postu: makluba

czy ktoś może zna przepis na maklubę? (nie jestem pewna pisowni tejże nazwy Wink ) znalazłam jeden, z kalafiorem - czy jest jakiś przepis bez kalafiora, czy on koniecznie musi tam być?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pon 20:24, 23 Mar 2009    Temat postu:

Nie musi ---może być bakłażan, pomidory , cebula , mięso i przyprawy.Oczywiście baza to ryż.----smacznego
Powrót do góry
Haifaa
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 05 Sty 2009
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Bydgoszcz \ Fosnavag - Norwegia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:08, 26 Cze 2009    Temat postu:

Salam Allejkum


czy mozna prosic o przepis? Embarassed


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:20, 27 Cze 2009    Temat postu:

assalamu aleykum :))

Ciekawe czy siostra athe ten moj przepis z innego forum wynalazla, czy to skad inad :P

Kalafiora nie trzeba dawac, wazne zeby to do gory nogami odwrocic ...

Tu przepis, ktory dalam na innym forum:
MY jemy to z mezem zwykle z kurczakiem, ziemniakami (smazone talarki), baklazanami (krojone w plastry, posypuje sie sola, zostawia na troche, a potem wyciska z nich wode <tylko>, w ten sposob maja pic mniej oleju); smazymy) i kalafiorem (smazone rozyczki).

Doswiadczenie i znajome nauczyly mnie, ze ryz nie moze byc ryzem BASMATI, bo on jest zbyt sypki i po odwroceniu naczynia straci ksztalt naczynia, w ktorym go parowalysmy... Ryz moczymy w cieplej wodzie ok 30 min. Potem odcedzamy z wody i wrzucamy do reszty dania.

przyprawy, ktore dodajemy:

sol
pieprz granulowany
kardamon (niemielony)
ziele angielskie
lisc laurowy
gozdziki (niewiele)
cynamon w paleczkach
kolendra (tez niemielona)
suszona limetka

Jak przygotowujemy kurczaka:
cebula pokrojona w paski smazymy z kurczakiem, do tego dodajemy przyprawy i wrzaca wode i zostawiamy dopoki kurczak nie bedzie gotowy. Potem dla koloru mozna kurczaka wyjac z tej wody i wlozyc do piekarnika (zeby sie zarumienil), a wode z kurczaka wylac na sitko, zeby usunac przyprawy.

Potem ukladac to warstwami i gotowac/parowac(pod przykryciem) na malym ogniu doporki ryz bedzie gotowy. InszaAllah sie nie przypali i nie rozwali po odwroceniu do gory nogami.

Zaznaczam, ze tego sposobu przygotowania maqluby nauczyl mnie maz, na pewno sa inne przepisy.
Zycze powodzenia,
agonia

Ps. smaka mi zrobilas ...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MARI
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:29, 27 Cze 2009    Temat postu:

Na swom blogu przepis na maklube zamiescila Fati
Mam nadziej,ze nie pogniewa sie jak podam linka..

[link widoczny dla zalogowanych]

Fati...poczytnosc Twojego blogu wzrosnie ...hehehe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MARI
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 8:32, 27 Cze 2009    Temat postu:

MARI napisał:
Na swom blogu przepis na maklube zamiescila Fati
Mam nadziej,ze nie pogniewa sie jak podam linka..

[link widoczny dla zalogowanych]

Fati...poczytnosc Twojego blogu wzrosnie ...hehehe


Dodam, ze moj mąz robi cos podobnego tylko bardzo, bardzo pikantne.
Zreszta on spec od kuchni. Ja pelnie role pomocnika co w gruncie rzeczy b. mi odpowiada jako,ze nie lubie gotowac..kiedy nie musze Twisted Evil Twisted Evil

buehehe, zrobilam odpowiedz na wlasny post!! hehe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:20, 03 Paź 2009    Temat postu:

salam alejkum,
pochwale sie... :P

W koncu mi maqluby wyszly (j. nie przypalilo sie to i zachowalo ksztalt)!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Nie 1:00, 04 Paź 2009    Temat postu:

Moje gratulacje - może poczęstujesz ?

wirtualnie oczywiscie Very Happy Smile
Powrót do góry
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 13:33, 04 Paź 2009    Temat postu:

chetnie, moze uda mi sie fotke wkleic :P. inszaALlah.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Nie 21:41, 04 Paź 2009    Temat postu:

Dzieki Very Happy


Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Pon 8:15, 05 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin