Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ryba po arabsku w sosie migdałowym.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cantiq
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Okolice Katowic.

PostWysłany: Pią 17:46, 25 Sty 2008    Temat postu: Ryba po arabsku w sosie migdałowym.

Ryba po arabsku w sosie migdałowym - polecam serdecznie icon_smile.gif pycha mniam.gif

Składniki:
2 kg dorszalub sandacza,
50 g obranych migdałów lub włoskich orzechów,
10 czarnych oliwek,
1 cytryna,
sól,
pieprz,
oliwa.
Marynata:
olej,
2 listki laurowe,
4 łyżki soku cytrynowego,
4 łyżki soku cebulowego,
1 łyżeczka majeranku lub tymianku,
1 ząbek czosnku.

Sos:
4 kromki bulki,
250 g zmielonych migdałów,
2 ząbki czosnku,
4 - 8 łyżek soku cytrynowego,
sos z pieczenia,
sól.

Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić i wypłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać marynatą i odstawić do chłodnego miejsca lub zakryć folią i włożyć do lodówki na 1 h. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec rozgrzać do temp. 190°C. Wstawić do niego brytfannę z rybą i piec przez 1 h. Folię ostrożnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 50 g migdałów podpiec pod grillem lub podsmażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.

Przygotować sos: namoczyć kromki chleba, a następnie dobrze je odcisnąć. Wymieszać ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Sos ubić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Rybę przybrać kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. Oddzielnie w małych miseczkach podać sos.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin