Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Ramadan" w kuchni
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 14:02, 02 Cze 2009    Temat postu: "Ramadan" w kuchni

Salam
niedługo Ramadan - wpisujcie przepisy na potrawy, które gotujecie tylko w tym miesiącu.
u mnie zawsze musi być :
siorba czerwona (z grubo mielonej pszenicy)
siafut (nie umiem tego przetłumaczyć, coś w rodzaju chłodnika)
sambusy
racuchy
rosół jemeński (marak)
no i koniecznie coś słodkiego.
jak będziecie chciały to służę przepisami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Babcia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 01 Wrz 2008
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 17:26, 02 Cze 2009    Temat postu:

To ja poprosze przepis na to "cos w rodzaju chlodnika" Laughing
Czy poza ramadanem tez jadacie te potrawy, czy tylko w ramadanie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:52, 02 Cze 2009    Temat postu:

my tu w Jemenie robimy z takich naleśników z maki pszennej i prosa (po dokładny przepis to pójdę do sąsiadki) ja kupuje gotowy. ale na co dzień zdarza mi się zrobić z:

szklanka kefiru lub jogurtu
1 mały zielony czosnek
parę listków młodego pora
malutki strączek zielonej papryczki chili

składniki włożyć do miksera i zmiksować a następnie zalać
2kromki chleba pokruszone lub pokrojone w drobna kostkę.


czasami jak jest gorąco to robię siafut jako dodatek do obiadu. sambusy i siorbe robię tylko w ramadanie. znalazłam ostatnio bardzo fajny deser na zimno z kaszy manny, ale jak dla mnie muszę jeszcze nad nim popracować.


niby ptasie mleczko

-2 szklanki mleka
-4 łyżki kaszy manny
-250 g masła
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 galaretki truskawkowe
-1 puszka ananasów albo brzoskwinie
-bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji (ja robie bez czekolady)


Kaszę zalać zimnym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Następnie gotować na małym ogniu, często mieszając 20 minut. Zestawić z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dodawać po łyżce ugotowaną kaszę. Miksować aż masa będzie idealnie puszysta. Przełożyć ją do wyłożonej folią małej tortownicy i wyrównać. ja takowej nie mam i używam nawet pojemnika po daktylach i myślałam tez o foremce do keksa.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Owoce odsączyć, pokroić w kostkę. Ułożyć je na masie z kaszy, zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki na dobre 2-3 godziny (deser najlepszy jest zrobiony dzień wcześniej) ,żeby całość ładnie stężała.
Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą.


będzie bardzo dobry jako słodki dodatek do ramadanu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sofija
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:54, 03 Cze 2009    Temat postu:

hmmm u mnie w domu obowiązkowymi składnikami są daktyle i harissa (której nie jadam :) prócz tego szorba, kefta, kuskus z baraniną lub z rybą. Pojawia się tez brik, który co prawda jest bardzo popularny ale my jadamy go tylko w ramadan. Sałatki w ogromnych ilościach, a i humus z bagietką. Jeśli chodzio słodkości, to standardowo baklava i lokum i oczywiście babka marmurkowa :)
Do picia mięta z ogródka i ... hmm

A'propos w zeszły ramadan ciocia mojego męża poczestowała nas molochiją, uf ledwo wyszłam z tego żywa :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:06, 03 Cze 2009    Temat postu:

sofija o co chodziło ci z mluchija? ja osobiście nie lubię mluchiji mam dziwne skojarzenia ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sofija
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 03 Kwi 2009
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Gdańsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 12:16, 03 Cze 2009    Temat postu:

zupa o nieokreslonym smaku ... i jest czarna. Jestem polką czerwone przeżyje ale czarnego nie ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kat_kouta
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 9:18, 04 Cze 2009    Temat postu:

k.tosia napisał:


niby ptasie mleczko

-2 szklanki mleka
-4 łyżki kaszy manny
-250 g masła
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 galaretki truskawkowe
-1 puszka ananasów albo brzoskwinie
-bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji (ja robie bez czekolady)


siostro a masz jakas alternatywe dla galaretki? nie wiem czy u nas mozna dostac halal galaretke


:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kat_kouta
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 9:20, 04 Cze 2009    Temat postu:

oh ;/ zle zedytowalam, znowu zamieszanie... Embarassed

a wiec:
siostro a masz jakas alternatywe dla galaretki? nie wiem czy u nas mozna dostac halal galaretke


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:47, 04 Cze 2009    Temat postu:

nie wiem co mam ci poradzić, bo ja nie mam takiego problemu, ale proszę szukać galaretek z AGAR-AGAR. w europie chyba jest duży wybór galaretek (nie było mnie w Polsce 16 lat), może znajdzie się coś halal. a dać coś w zamian to jeszcze nic nie próbowałam, marny u nas wybór albo ceny wygórowane i czasami trzeba się dobrze nagimnastykować żeby zrobić coś polskiego (np. ser biały tu jest tylko słony, to my kombinujemy ser z jogurtu). kiedyś robiłam deser z dream whip (nie znam nazwy polskiej), po ubiciu wrzucałam co miałam pod ręką tzn. : rodzynki, pokruszone orzechy, pokruszone herbatniki i miękkie owoce. wszystko wlewałam do miski wyścielonej folia i do lodówki. później wyciągałam obracałam i dekorowałam czym było i czekolada tez można posypać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kat_kouta
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 14:02, 04 Cze 2009    Temat postu:

troche poszperalam na ten temat. faktycznie mozna dostac agar-agar, w sklepach ze drowa zywnoscia. dla zainteresowanych powiem ze cena za 100 g to 9 zl w wzyz :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin