Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

"Ramadan" w kuchni
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:11, 04 Cze 2009    Temat postu:

k.tosia napisał:
np. ser biały tu jest tylko słony, to my kombinujemy ser z jogurtu

Ser biały można zrobić w domu! Wystarczy zsiadłe mleko w garnku podgrzać aż się całkiem zetnie i wtedy odcedzić je przez jakąś ścierkę albo sitko o małych oczkach. Odcedzać trzeba długo przynajmniej kilnaście godzin! żeby mleko się zsiadło trzeba je postawić we w miarę ciepłym pomieszczeniu (im cieplej tym szybciej się zsiądzie). Można je też zmieszać ze śmietaną i maślanką Smile


kat_kouta napisał:
troche poszperalam na ten temat. faktycznie mozna dostac agar-agar, w sklepach ze drowa zywnoscia. dla zainteresowanych powiem ze cena za 100 g to 9 zl w wzyz :)

łooo strasznie dużo! czy mi się tak tylko wydaje? Laughing może w Polsce już jest tak drogo? Confused


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:50, 04 Cze 2009    Temat postu:

ser robimy z jogurtu bo taniej wychodzi, a o śmietanie to mogę sobie pomarzyć Crying or Very sad ale dziękuje za informacje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kat_kouta
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 30 Lis 2008
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 15:51, 04 Cze 2009    Temat postu:

bracie no to jest zdziebko drogo.. ;/
cos czuje ze "niby ptasie mleczko" bede robic tylko od swieta.. :(


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
k.tosia
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:27, 08 Lip 2009    Temat postu:

witam siostry! salam aleikum !
chcialam dodac ze znalazlam jeszcze cos halal, jesli chodzi o galaretke, chodzi mi o skladnik ktory nazywa sie KARAGEN lub KARAGENINA. jest tylko jeden problem szybciej gestnieje niz sie zrobi zimna, ale ostatnio uzylam galaretki na krem, caly czas mieszalam zeby ja ochlodzic, a zeby mi calkiem nie stezala. zycze milych poszukiwan.
(przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z opery, a tu nie umie ustawic)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 13:51, 04 Paź 2009    Temat postu:

assalamu alejkum,
no agarem, karagenem i pektyna mozna zastapic zelatyne...

a tu o serze bialym, jak jedna kobieta zyjaca za granica sobie radzi (ze zdjeciami) [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin