Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kofte
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:01, 02 Maj 2010    Temat postu:

sylosz napisał:
to byly yagli köfte! podobne do cig köfte,ale bez miesa.


Przeciez wiem co bylo napisane w tym lokalu! Jego nazwie tez!

Ale teraz pogrzebalam w necie na tureckich str. i juz wiem,ze cig kofte (potrawa pochodzaca z Şanlıurfa) po pierwsze zawsze maja te kasze w sobie jako glowny skladnik, a mieso tez moga miec, ale nie musza.Moze byc np. proporcja 1kg kaszy i 1 kg miesa.
U tego çiğ köfteci gdzie jedlismy zadnego miesa nie bylo.
Ale çiğ köfte moga sie roznic w zaleznosci od tego w jakim regionie przyzadzane.
Doczytalam sie tez ,ze w Has çiğ köfte dodawano surowego miesa, ale ministerstwo zdrowia zabronilo juz tego. a w przepisach z netu widze rowniez, ze mieso surowe nie jest.

A tu z Wiki:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bahar dnia Nie 22:05, 02 Maj 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:11, 02 Maj 2010    Temat postu:

Natomiast yağlı köfte z tego co czytam moj drogi wcale nie jest bez miesa, bo zawiera mielona jagniecine :)

co do reszty, to posprawdzam jeszcze, to z mercimek, to jak nazwa sugeruje z soczewica musi byc itd.

Postaram sie wrzucic jakies przepisy, ale juz nie dzisiaj..

Cholewka, im wiecej gapie sie w te przepisy, to widze,ze nia ma zadnej reguly na te kofte jesli chodzi o miesko,tj. raczej roznia skladnikami cig i yagli kofte w zaleznosci od reginu, a wogole to zglodnialam :( .........


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bahar dnia Nie 22:30, 02 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sylosz
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: kelheim/regensburg
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:23, 03 Maj 2010    Temat postu:

Very Happy Very Happy Very Happy
no ja tez!
bahar,skäd jest twöj? möj pochodzi z gaziantep.
co do köfte, jak bylismy w zeszlym roku w istanbule, to widzialam te" cig köfte" juz zapakowane w supermarkiecie (bez miesa). uwierz mi na slowo, tak mi sie wydaje ,ze wiem co möwie. cig- surowe, robione z tatarem, kaszä "simit" i przyprawami. te bez miesa to yagli( tluste, z olejem) köfte. wariacja yagli köfte to omac, z chlebem. mercmek( mahtali) köfte sä robione z czerwonä soczewicä. icli köfte to takie jajka niespodzianki; köfte faszerowane usmazonym miesem mielonym i zfrytowane albo ugotowane.
mam duzo znajomych tureckich z röznych czesci turcji. nie wszyscy wiedzä jak to sie robi.
a lahmacun to robisz (jesz)z cebulä? bo prawdziwe,orginalne lahmacun jest z czosnkiem. te placki z dodatkiem cebuli w antep nazywane sä etli ekmek- chleb z miesem.
selam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:13, 03 Maj 2010    Temat postu:

sylosz napisał:
Very Happy Very Happy Very Happy
no ja tez!
bahar,skäd jest twöj? möj pochodzi z gaziantep.
co do köfte, jak bylismy w zeszlym roku w istanbule, to widzialam te" cig köfte" juz zapakowane w supermarkiecie (bez miesa). uwierz mi na slowo, tak mi sie wydaje ,ze wiem co möwie. cig- surowe, robione z tatarem, kaszä "simit" i przyprawami. te bez miesa to yagli( tluste, z olejem) köfte. wariacja yagli köfte to omac, z chlebem. mercmek( mahtali) köfte sä robione z czerwonä soczewicä. icli köfte to takie jajka niespodzianki; köfte faszerowane usmazonym miesem mielonym i zfrytowane albo ugotowane.
mam duzo znajomych tureckich z röznych czesci Turcji. nie wszyscy wiedzä jak to sie robi.
a lahmacun to robisz (jesz)z cebulä? bo prawdziwe,orginalne lahmacun jest z czosnkiem. te placki z dodatkiem cebuli w antep nazywane sä etli ekmek- chleb z miesem.
selam


O przepraszam, bo wzielam Cie za faceta Laughing

Wnioski moje po przestudiowaniu tego co w necie i Twoich postow, oraz na podst. moich doswiadczen z çiğ köfte i nie tylko sa takie:

Potrawa ta pochodzi z okolic Şanlıurfa i najpopularniejsza jest tam, takze w rejonie Gaziantep itd., czyli smialo mozna powiedziec, ze wiecej ma wspolnego z Kurdami. jak sama nazwa sugeruje pierwotnie jednym z jej skladnikow bylo surowe (çiğ) mieso, ale z czasem rozprzestrzeniajac sie do innych reginow Turcji, oraz "ulegajac naciskom" ze str. ministerstwa zdrowia zaczeto robic inne jej warianty.
Z tego co wszedzie rzuca mi sie w oczy, nieodlacznym jej skladnikiem jest kasza (bulgur), a mieso przestalo byc surowe, badz nawet wogole zaczelo znikac z przepisu, zapewne w zaleznosci od regionu i podejrzewam,ze im blizej Urfy, tym blizej pierwotnego przepisu.
Moj malzonek pochodzi z okolic Burdur i w Burdur wlasnie jadlam w lokalu specjalizujacym sie tam w tej potrawie, to çiğ köfte bezmiesne (dodatkowo pamietam,ze jak wchodzilismy tam, to powiedzialam mezowi,ze nie chce bo nie zjem surowego miecha, a on i pan obslugujacy rozesmiali sie, ze to z kaszy jest).
Odnosnie yağlı köfte, to co ciekawe w necie znalazlam przepisy dotyczace tego wariantu, pochodzace z Gaziantep wlasnie i w nich znajdowalo sie to mielone jagniece, choc byla to wersja sulu yağlı köfte - czyli wodniste y.k. tj. plywajace w takim sosie i to podawane jest jako specjalnosc Gaziantep.. Swoja droga ciekawe czemu mowia na to yağlı-czyli tluste/z tluszczem?
Soczewica, to mercimek.
Lahmacun, to tez jest potrawa pochodzaca tak naprawde z okolic pochodzenia Twojego meza, wiec w innych czesciach Turcji moze sie roznic. Standardowy l. w Tr ma na wieszchu mielone miesko, jest cienki, kladzie sie na niego natke pietruszki (tez pomidorka) i kropi cytrynka.

[link widoczny dla zalogowanych] - tu tez napisali,ze antep lahmacunu robi sie z czosnkiem, a gdzie indziej z cebula


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bahar dnia Pon 14:25, 03 Maj 2010, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin