Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chlebki Pita

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grand
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 12:56, 20 Kwi 2008    Temat postu: Chlebki Pita

Przeglądając forum zauważyłam, że wśród przepisów nie ma podstwowego składnika kuchni arabskiej i tureckiej, i pomyślałam że wpiszę mój sprawdzony przepisik, który polecam z całego serca...


Składniki:
1,5 dag drożdży
szklanka cieplej wody
pół łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
olej do natłuszczenia ciasta i blachy

Sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z potową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować blachę. Podzielić ciasto na sześć części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku sosem, rówież wszelkiego rodzaju kebaby... Ale można włożyć do kieszonki to. co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.

Smacznego
Afiyet Olsun Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arub
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 337
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: juz nie warszawa ;)

PostWysłany: Nie 14:18, 20 Kwi 2008    Temat postu:

Z podobnego ciasta robie tortille Smile
Tzn po rozwalkowaniu klade na rozgrzanej patelni (bez tluszczu oczywiscie) ,gdy zaczyna brazowiec ,przewracam na druga strone i gotowe Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arub
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 337
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: juz nie warszawa ;)

PostWysłany: Nie 14:22, 20 Kwi 2008    Temat postu:

Oczywiscie rozawkowuje ciasto na ciensze placki niz centymetr ,ok 2-3 mm Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dilara
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 16 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łomianki k/Warszawy

PostWysłany: Sob 11:42, 28 Cze 2008    Temat postu:

z podobnego ciasta robie placuszki średnicy ok.10-15cm.grubości 0.5 cm. faszeruję serem feta i posiekana natką pietruszki, zaklejam jak polskie pierogi i smażę (bądź pieke),po usmażeniu smaruje masłem z każdej strony. Rewelacyjnie pyszne . Polecam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin