Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Baklave / baklava
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cantiq
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 25 Sty 2008
Posty: 22
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Okolice Katowic.

PostWysłany: Pią 18:10, 25 Sty 2008    Temat postu: Baklave / baklava

Jako , że widzę, że nie ma czołowego i przodującego w egipcie oraz krajach arabskich deseru, dodaję przepis który modyfikowałam z moim D.

ciasto filo (kupuje w sklepie azjatyckim)
szklanka orzechów pistacjowych
2 szklanki orzechów włoskich
można też dorzucić trochę nerkowca, ale to już jak kto lubi.
1 1/2 kostki masła
6 goździków
1/2 szklanki cukru
2 duze lyzki kardamonu

Syrop
2 szklanki cukru
szklanka wody
szklanka miodu
laska cynamonu
cytryna
(opcjonalnie: trochę wanilii najlepiej świeżej, ale to tak tyci)

Rozmrażamy zawinięte ciasto filo, rozwijamy je i przykrywamy ręcznikiem albo ściereczką żeby nie wyschło. Bakalie siekamy drobno i dodajemy do nich cukier i kardamon.Blaszkę smarujemy masłem i kładziemy pierwszy płat ciasta,smarujemy masłem i kładziemy następny.Powtarzamy czynność przez około 15-20 arkuszy.Wysypujemy na to połowę orzechowej mieszanki i przykrywamy kolejną częścią arkuszy które również smarujemy masłem, analogicznie do tych pierwszych. Wykładamy pozostałe orzechy, kładziemy ostatnią już cześć ciasta również smarując tłuszczem łącznie z ostatnim. Tak przygotowane ciacho tniemy na kwadraciki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200'C na około pół godziny aż się zarumieni.
W tym czasie gotujemy syrop. Upieczone ciasto polewamy syropem i voila. Przecudownie słodka i kaloryczna baklava gotowa :P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:37, 17 Lut 2008    Temat postu:

ja baklawe robilam z tak zwanym ciastem makaronikowym, katajef...wyszky cudne, takie chrupiace...znakomite na ramadan lub imprezke z przyjaciolmi Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:58, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Siostro, a jak zrobić takie ciasto w domu? będzie pycha na eid, Insza Allah!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:34, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Majeed napisał:
Siostro, a jak zrobić takie ciasto w domu? będzie pycha na eid, Insza Allah!
chodzi ci o katajef?? no to ja kupuje to ciasto gotowe w markecie paki...

jest najczesciej w zamrazalcem i wyglada jak cieniutki nieugotowany dlugasny poskrecany makaronik.... kosztuje ok 2 funty za 500gr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:39, 24 Wrz 2008    Temat postu:

a i moze sie nazywac konafa....

a oto jak wyglada
http://i149.photobucket.com/albums/s63/zainaba22/DSCN0002-1-2.jpg


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:41, 24 Wrz 2008    Temat postu:

a tu przepis na ciasto z kremem z katajef (makaronikowe)
http://www.uaekitten.com/goodies/hungry/esp4guys/konafah.html


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olexy
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:54, 24 Wrz 2008    Temat postu:

a można francuskie ciasto użyć zamiast tego?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:05, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Olexy napisał:
a można francuskie ciasto użyć zamiast tego?
hmmm to juz nie bedzie to samo ale mozna....bedzie po prostu puff baklave ;)
i tak pycha

ale co do francuza....moja rada....uzywac zdecydowanie mniej masla!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 23:11, 24 Wrz 2008    Temat postu:

moge podac przepisy na konafe i qatajef wg przepisu mojego meza (qatajef - ciasto, bo farsz to latwizna :P).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:14, 25 Wrz 2008    Temat postu:

agonia napisał:
moge podac przepisy na konafe i qatajef wg przepisu mojego meza (qatajef - ciasto, bo farsz to latwizna :P).
a to podaj
i jak sie te "sznureczki" tnie ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin