Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

salatka z kusukusem i warzywkami
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:24, 24 Lut 2008    Temat postu:

Fati ty musisz koniecznie do Nottingham przyjechac i mi ugotowac :) Very Happy

aha a jak ten sosik z mieska robisz??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:35, 24 Lut 2008    Temat postu:

miesko (najlepiej baranka) kroje w kawalki, podsmazam, dodaje sporo cebulki pokrojonej w dosc duza kostke i podsmazam na zloto, dodaje czosnek, potem pomidory pokrojone w cwiartki i przecier pomidorowy,na koniec zalewam woda tak do polowy garnka (i tak sie wygotuje)wsypuje namoczona cieciorke i gotuje minimum godzinke, po jakichs 30-40 minutach dodaje marchewke i ziemniaki pokrojone w spore kawalki (np na 4 w zaleznosci od wielkosci)
i na takim gotujacym sie sosiku gotuje kuskus, poniewaz nie mam tego specjalnego garnka to na garnek wstawiam durszlak (kuskus najpierw przelewam lekko woda i lapka mieszam az caly bedzie wilgotny) i do tego durszlaka daje kuskus, co jakies 10-15 min zdejmuje i mieszam, nakoniec przed samym podaniem mieszam z niewielka iloscia oliwy (mam alergie na maslo wiec nie moge go uzywac)
gotowy kuskus mozna wymieszac z migdalami i rodzynkami
i podaje sie z tym sosikiem, wlasnie taki gotowany nad sosem jest najlepszy bo uzyskuje doskonaly smak


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:42, 24 Lut 2008    Temat postu:

bym zapomniala:
doprawiamy sola, papryka i harissa - ja daje spora lyzke, bo my ostrzani Very Happy

poza tym na poczatku z mieskiem i cebulka mozna podsmazyc papryczke chili, wtedy ten ostry smak jest jeszcze lepszy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:31, 24 Lut 2008    Temat postu:

dzieki Fati, pycha pachnie ;)....
ja mam garnek do gotowania na parze, wiec cgyba mozna go uzyc??


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aniczka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 371
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Hamburg
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:34, 24 Lut 2008    Temat postu:

Fati ciekawy przepis terz musze wyprobowac Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:23, 25 Lut 2008    Temat postu:

Hanan napisał:
ja mam garnek do gotowania na parze, wiec cgyba mozna go uzyc??

tak najlepiej uzyc takiego garnka, ja nie mam wiec gotuje ustawiajac durszlak na garnku


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Annie
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Hoddesdon (UK)
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:37, 10 Sie 2009    Temat postu:

Witam! :)

Tak głupio troszkę moją aktywną (mam nadzieję) bytność na forum zaczynać od tematu kulinarnego, nie mniej jednak jestem w potrzebie i chyba, po moich poszukiwaniach, jest to ostatnie miejsce, gdzie mogłabym uzyskać pomoc. :)

Potrzebuję przepisu na pyszne danie z kuskusem, najlepiej w jakimś algierskim wykonaniu. Ja wiem, że wystarczy poszperać w internecie, ale jako początkująca kucharka, plus osoba, która kuskus zna tylko z nazwy (nawet na oczy tego nie widziałam :P) nie chce się opierać na przypadkowych przepisach, no i fajnie by było wytłumaczyć wszystko łopatologicznie, to znaczy jakie przyprawy konkretnie, jaki kuskus najlepiej kupić, moze jakaś firma najlepsza itp. No i jakieś algierskie akcenty.
Mam w domu parowar- można w nim ugotować kuskus?
A potem miesza się go z jakimś sosem, czy podaje oddzielnie?

Przepis Fati bardzo fajnie brzmi i moze rzeczywisćie skorzystam, ale może znacie coś jeszcze?

Przepraszam za zawracanie głowy taką bzdurą, ale to jest dla mnie naprawdę ważne i z góry dziękuję za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin