Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Polska dla muzułmanów
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
_Mansur_
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Piotrków Trybunalski

PostWysłany: Wto 12:02, 31 Maj 2011    Temat postu: Kuchnia Polska dla muzułmanów

Salam Alejkum, będę tutaj dawał przepisy na Polskie dania na waszą prośbę jeśli sobie życzycie jakieś przepisy macie jakieś pytania dotyczące gotowania proszę bardzo... piszcie.... jeśli interesują was również ciasta i wypieki różnie słodkie to proszę napisać na PW założę osobny temat :) przepisów mam sporo pochodzą ze zeszytu który moja mama spisuję przez całe życie :)

A więc kilka przepisów na życzenie jednej z sióstr :)

Kapustka na słodko


składniki :


1. dwie kapusty słodkie świeże

2. pęczek koperku
3. pęczek marchewki młodej
4. masło
5. dwie łyżki mąki

6. można bez aa można dodać mięska np. pierś z kurczaka


Kapustę umyć wykroić głąby , poszatkować , wrzucić na wrzącą posoloną wodę , pierwszą wodę po zagotowaniu odlać bo może być kapusta pryskana aa przecież nie chcemy zjadać chemii ;)
Dolać świeżą wodę z 5cm pod kapustą dodać marchewkę liść laurowy i ziele Angielskie i gotować około godziny (do miękkości) na maśle podsmażamy piersi pokrojone w kostkę na rumiany kolor na końcu zasypać mąką i chwilkę podsmażyć następnie dodać do kapusty do smaku doprawić solą pieprzem i trochę vegety nie dużo przemieszać ;)

"Żelazne" Pyzy

1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tartce odcisnąć porządnie z tych soków ziemniaczanych pół kilo utuczonych ziemniaków dodać to tych utartych i wymieszać razem dodać jedno jajko wymieszać wszystko wyrobić takie ciasto zrobić farsz mięsny zrobić kulki wielkości średniego ziemniaka nadziewać i wrzucać na wrzącą wodę osoloną gotować do wypłynięcia gotować na małym ogniu po woli nie można szybko gotować.



Kapuśniaczek


2kg kiszonej kapusty włoszczyzna , kilo żeberek wołowych ale może być np. kurczaka trochę , można dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę , cebula , liść laurowy , pieprz .wszystko wymieszać i gotować go miękkości


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Wto 5:11, 05 Lip 2011    Temat postu:

Smile
Mansur braciszku a masz moze dobry przepis na babkę piaskową ? - widze specjalistę więc pytam :)

a tak przy okazji ,pochwaiłbyś się mięskiem hahal rosnącym u Ciebie w domu Smile
Powrót do góry
_Mansur_
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Piotrków Trybunalski

PostWysłany: Wto 8:32, 05 Lip 2011    Temat postu:

Salam Alejkum ła rahmat Allahi ła barakathu

w zeszycie mojej mamy ten przepis występuję pod nazwą Babka Puchowa i też tak ja ją nazwę

Babka Puchowa
Składniki:
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki przennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Sposób przyrządzania:
Masło utrzeć z cukrem , kolejno wbijać jaja . Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną mieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia ,można to zrobić przesiewając wszystko razem przez siteczko ładnie , wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec 40 minut
Jeszcze ciepłą można posypać cukrem i dowolnie według uznania udekorować
Daj znać jak upieczesz babkę <mniam> aż mnie ochota naszła
co do mięska Halal wrzucę wam fotki później , mam zamiar dokupić jeszcze zwierzątek :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:20, 05 Lip 2011    Temat postu:

kurczę ja bym sobie chciał kupić małe stadko kóz... Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
radek
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 31 Mar 2009
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Kalisz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 14:59, 05 Lip 2011    Temat postu:

A żurek bez wędzonej wieprzowiny????
Dajcie znać jak to zrobić bo uwielbiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
_Mansur_
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Piotrków Trybunalski

PostWysłany: Śro 21:48, 06 Lip 2011    Temat postu:

Radek po prostu gotujesz żurek, z płynu albo, z proszku i ładnie go doprawiasz dodajesz jajko takie ugotowane najlepiej , chociaż można wbić do zupy od razu , można też spróbować z piersią z kurczaka , ale jeszcze nie próbowałem :) aa żurek jak doprawia się , to chyba wiesz ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
asmaani
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 21 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:55, 08 Lip 2011    Temat postu:

mozna kupic wedzone udka z kurczaka i na tym ugotowac

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
_Mansur_
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Piotrków Trybunalski

PostWysłany: Sob 11:00, 10 Wrz 2011    Temat postu:

Przepisy

Cukinia Ala Ananas

1,5 litra wody
2 opakowana cukru waniliowego
3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 szklanki cukru wszystko zagotować

3kg cukinii obrać , pokroić w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalać cukinie , obciążyć talerzykiem , postawić na jakieś 8-9 godzin
Zlać zalewę i zagotować Na gotującą się zalewę wrzucić cukinię gotować do momentu szklistości Nakładać razem z syropem do słoików .Do każdego słoika dodać 3-4 łyżki syropu ananasowego lub brzoskwiniowego . Szczelnie zamknąć słoiki.

Cukinia z Curry

2,5 kg cukinii
3 duże cebule
2 łyżki soli

Zalewa :
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru , razem zagotować
Do przestygłej zalewy dodać
1,5 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki gorczycy
2 łyżki przyprawy curry

Cukinie i cebukę pokroić zasypać solą i pozostawić na 2-3 godziny . Zalać zimną zalewą , wymieszać i do słoików . Gotować 10 min od razy wyjąć z garnka

Ogórki po Chińsku

2kg ogórków
2 łyżki chili
2 łyżki soli
2 główki czosnku
2 szklanki cukru
7 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%

Ogórki pokroić , osolić i odstawić na 2 godziny Odlać wodę z ogórków dodac chili i czosnek pozostałe składniki zagotować i dodać do ogórków wymieszać

Sałatka z Ogórków

2kg ogórków
25 dkg marchhewki
11/2 sztuki pietruszki zetrzeć razem wszystko


25 dkg cebuli
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
11/2 łyżki soli (pieprz do smaku)
pietruszka , koper

Wymieszać , zostawić na 2 godziny pasteryzować 20 minut


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ann
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 05 Cze 2006
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: czasami tu a czasami tam :)

PostWysłany: Śro 8:57, 22 Lut 2012    Temat postu:

polecam zapoznac sie z daniami i produktami wegetarianskimi- tam w 100% dodatkow wieprzowych nie ma :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:12, 22 Lut 2012    Temat postu:

ann napisał:
polecam zapoznac sie z daniami i produktami wegetarianskimi- tam w 100% dodatkow wieprzowych nie ma :)

A czy w tadycyjnej kuchni polskiej takie istnieją? Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin