Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Falafel

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grontka
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Middlesbrough/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:24, 10 Sie 2008    Temat postu: Falafel

Tradycyjny przepis na falafel. Sprawdzony! Przepis otrzymałam od znajomej z Omanu. Falafel są bardzo popularne w tamtym rejonie.

SKŁADNIKI:

- 250g chick-peas (groch włoski, taki biały, duży jak fasola)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek świeżego koriandru
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki mąki
- 3/4 łyżki sody (lub proszku do pieczenia)
- 1 łyżeczka kminku (proszek)
- 1 łyżeczka koriandru (ziarna)
- sól i pieprz
- olej do smażenia

WYKONANIE:

Namocz groch na noc. Rano odcedź. Włóż do blendera i zmiel (aż będzie jak bułka tarta). Przełóż miksturę do innego naczynia. Następnie zmiel razem: pietruszkę, liście koriandru, chilli, czosnek; dodaj 2 łyżki groszkowej mikstury. Znowu zmiel.
Przełóż zblendowaną masę do naczynia z grochem, dodaj mąkę, kminek, koriander (rozgniecione ziarna), sodę, ok.1-1.5 łyżki soli, pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli masa jest zbyt sucha, możesz dodać kilka kropel wody.
Formuj rękoma kulki i smaż na głębokim oleju. Gotowe wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonąć niepotrzebny olej.

"Falafelki" mogą być znakomitą przekąską (coś w rodzaju snaków) albo daniem głównym podawanych z sosem, chleben pita i sałatką. Z podanych składników wyjdzie około 30 kulek.

Smacznego!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:14, 11 Sie 2008    Temat postu:

po polski chick peas to cieciora, cieicerzyca Very Happy
a koriander to kolendra

ps.
mam nadzieje ze nie majnuna nie obrazisz Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:15, 11 Sie 2008    Temat postu:

jeja ale gafa mialo byc GRONTKA a nie majnuna :P sorkiiii

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grontka
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Middlesbrough/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:58, 11 Sie 2008    Temat postu:

No pewnie, że się nie obrażę! W Polsce w życiu tych składników nie używałam, znam tylko angielskie odpowiedniki, więc tak lekko ułomnie je przetłumaczyłam Confused

Dzięki za poprawkę! Cieciora, cieciora, cieciora.....Teraz zapamiętam na pewno Smile

(Marta, po prostu Marta. Grontka to tylko username)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 9:40, 10 Wrz 2008    Temat postu:

a jak duże powinny być te kulki?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:33, 10 Wrz 2008    Temat postu:

Hanan_Shaleizi napisał:
po polski chick peas to cieciora, cieicerzyca Very Happy
a koriander to kolendra

ps.
mam nadzieje ze nie majnuna nie obrazisz Very Happy


Albo : fasolka cieciorka. A po turecku : nohut -jakby ktos chcial wiedziec :P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grontka
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Middlesbrough/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:09, 10 Wrz 2008    Temat postu:

Kulki mogą być różnej wielkości, ale ja zawsze robiłam niewielkie, o średnicy około 3-4cm. Jeśli chcesz, możesz je spłaszczać. Smakują tak samo wybornie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin